kayhan.ir

کد خبر: ۲۴۸۱۰۹
تاریخ انتشار : ۰۲ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۹:۱۶

كربلا‌ نمايشگاه‏ معنویت و معرفت 

 
 
(گلایه شهید مطهری از برخی اهل منبر (و مداحان و روضه‌خوانان) در تبیین واقعه کربلا)
 
در زمان ما معمول است كه كشورها نمايشگاه صنايع درست مى‏كنند و گاهى نمايشگاه جهانى از همه كشورهاى دنيا درست مى‏كنند.
منظور از اين نمايشگاه‌ها نشان دادن محصولات فكرى و عملى بشر است.در آنجا انسان عظمت فكر و فعاليت و مقدار هنرنمايى بشر را مى‏فهمد. در آنجا همه‌چيز را مى‏آورند، از سوزن تا نمونه كارخانه‏هاى عظيم.
صحنه كربلا را مى‏توان تشبيه كرد به يك نمايشگاه، ولى نه نمايشگاه علم و صنعت بلكه نمايشگاه معنويت و معرفت. 
در اين نمايشگاه، انسان مى‏تواند به عظمت قدرت اخلاقى و روحى و معنوى بشر پى ببرد و بفهمد تا چه‌ اندازه بشر با گذشت و فداكار و آزادمرد و خداپرست و حق‌خواه و حق‏پرست مى‏شود؛ معانى صبر و رضا و تسليم و شجاعت و مروّت و كرم و بزرگوارى تا چه‌ اندازه قدرت ظهور و بروز دارد!
معمولًا اهل منبر وقتى كه مى‏خواهند قضيه كربلا را بزرگ كنند جنبه فاجعه بودن و ظلم و ستم‏ها را بزرگ مى‏كنند، در جست‌وجوى پيدا كردن و حتى جعل كردن فاجعه‏هايى هستند؛ با بيان‌هاى مختلف و تشبيهات و مجسم ساختن‏ها جنبه فاجعه بودن را تقويت مى‏كنند و حال آنكه ما بايد از خود بپرسيم: بزرگى حادثه كربلا از چه نظر است؟ آيا از نظر فجيع
 بودن است؟
قطعاً اين فاجعه، فاجعه كم‏نظيرى است چنان كه‏ ابوريحان بيرونى در الآثار الباقيهًْ به نقل نفس‌المهموم گفته و همچنين ديگران، ولى فاجعه عظيم و شايد عظيم‌تر از اين در دنيا زياد بوده. خود فاجعه مدينه كمتر از فاجعه كربلا نبوده.
عظمت مطلب از لحاظ سيدالشهداء و ياران آن حضرت است، نه از لحاظ ابن‌زياد و ابن‌سعد و اتباع و اشياع آنها؛ 
عظمتِ سعادت است نه عظمتِ شقاوت 
كربلا بيش از آن‌ اندازه كه نمايشگاه شقاوت و بدى و ظهور پليدى بشر باشد، نمايشگاه روحانيت و معنويت و اخلاق عالى و انسانيت است ولى اهل منبر كمتر به آن جنبه توجه دارند؛ و به عبارت ديگر در اين قضيه از آن جنبه بايد نگاه كرد كه أباعبدالله و أباالفضل و زينب قهرمان داستانند نه از آن‏ جهت كه شمر و سنان قهرمان داستانند.
*مجموعه آثار استاد شهيد مطهرى 
(حماسه حسينى(1 و 2))، ج‏17، ص: 465-464 
با تلخیص و ویرایش جزئی